Kilpailuun osallistutaan jättämällä saalisilmoitus erikseen määrätylle seuran toimihenkilölle. Saalisilmoituksen voi jättää webbilomakkeella, sähköpostilla, multimediaviestillä tai kirjeellä. Saalisilmoituksen tulee olla perillä viimeistään seitsemän päivää kilpailuajan päättymisen jälkeen.
Saalisilmoituksen tulee sisältää seuraavat pakolliset tiedot
Kalan saaja(t)
Kalalaji
Kalan paino
Kalan pituus
Saantipaikka
Saantiaika
Kalastustapa
Kuva
Saalisilmoitus kirjataan ensimmäisenä ilmoitetun saajan nimiin. Puutteelliset saalisilmoitukset eivät osallistu kilpailuun. Saalisilmoituksen kelvollisuudesta päättää Näsin Uistajien johtokunta. Päätöksestä ei voi valittaa.
Kunkin kilpailusarjan voittaa painoltaan suurin kala. Painon ollessa useamman kalan kesken tasan, kilpailun voittaa näistä se kala joka on pisin.
Pyyntimuotona sallitaan kaikki aktiiviset vapakalastusmenetelmät Suomen valtakunnan rajojen sisäpuolella.
Kalat punnitaan suolistamattomina eli ns. pyöreinä. Kalan pituus mitataan leuan kärjestä yhteen puristetun pyrstön kärkeen. Aseta kala mittaamisen ajaksi tasaiselle alustalle ja mittaa pituus alustaa pitkin kalan vierestä, äläkä kalan pintaa pitkin. Pituus ilmoitetaan yhden senttimetrin tarkkuudella.
Jokaiselle kalan saajalle luovutetaan Merimetso-uistin, kuitenkin korkeintaan yksi uistin per kilpailija per kilpailusarja. Palkintouistimia luovutetaan kalamiesilloissa ja vuosikokouksissa. Palkintouistimia ei postiteta.
Kilpailun viralliset tulokset julkaistaan kilpailuvuotta seuraavan vuoden kalamiesillassa, jossa arvotaan ja jaetaan myös palkinnot. Jokaisen sarjan kolme parasta palkitaan tavarapalkinnoin. Kuitenkin yksi henkilö palkitaan kussakin kilpailusarjassa korkeintaan yhdellä palkinnolla. Kaikkien kalan ilmoittaneiden kesken arvotaan lisäksi yksi palkinto siten, että jokaisella kalan ilmoittaneella, saalisilmoituksessa ensin mainitulla, jäsenellä on yksi arpa. Näsin Uistajien johtokunta päättää vuosittain arvontapalkinnon ja kilpailusarjojen voittopalkinnot.
Näsin Uistajat pidättää oikeuden julkaista kalojen tiedot ja kuvat webbisivuillaan ja seurajulkaisuissaan.